torsdag 29 september 2011

Dag 50-51

Över halva tiden har gått av mina 100 dagar med LCHF. Jag har trivts utomordentligt bra med den här dieten. Känner inget behov av att sluta eller avbryta.

Idag har det vankats revbensspjäll och Guggis köttfärssoppa. Ja, soppan igen. Jag är helt tokig i den. Måste passa på när jag har möjlighet att äta den. Snart är jag tillbaka på jobb och då blir det andra bullar. För övrigt har jag varit mindre kreativ när det gäller mat och bakning. Har helt enkelt inte haft tid.

Om ett par veckor ska jag åka till Edinburgh några dagar. Någon som har bra tips på vad man kan tänkas äta/ta med sig på resa? Något annat än småostar på förslag?

tisdag 27 september 2011

Dag 46-49

Jag har kommit hem och haft möjlighet att göra min egen mat. Vilken lycka. Att kunna gå till kylskåpet och ta fram det man behöver. Veta att man får i sig den mat som kroppen kräver.

Jag började att gör en stor portion av Guggis köttfärssoppa. Den har jag njutit av i flera dagar. Den är så god att man blivit halvt beroende av den.

Idag har jag malt mjöl av både nötter, linfrön och mandel för att ha till hands när jag bakar bröd. I morgon blir det ett LCHF bröd. Det har jag inte gjort på länge.

Vikten har nästan stagnerat. Har inte kommit ihåg att väga mig på länge. Ställde mig på vågen när jag kom hem och den visade 55.7. Ja, det är nästan 1 kg, men det är över tre veckor sen jag vägde mig senast, så viktnedgågnen är ju rätt liten beaktat till tiden. Kanske har kroppen börjat hitta den vikt som passar för min kropp. Själv känner jag att jag mår väldigt bra och den här vikten är helt ok för mig. Allra bäst känns det vid 54 men det är det ultimata.

Vikt: 55.7

fredag 23 september 2011

Dag 44-45

Vår kära kock har fixat fett åt mig. Gjort biffar inlindade i bacon och annat fint. Tack, tack, tack för underbara människor som ställer upp. Jag har hållit mig mätt länge och känt att jag mår så mycket bättre igen. Tyvärr har jag lidit av migrän, vilket har varit (alltför) ofta förekommande den senaste tiden.

Jag fick tips av flera personer att Magnesium skulle kunna hjälpa mot besvären med myrkrypningar i benen. OCH att Magnesium även kunde minska migränanfallen. Kanske är det just Magnesium som är boven i dramat. Så fort jag kommer hem ska jag kila till apoteket och inhandla Magnesiumtabletter. Tusen tack för de värdefulla tipsen.

Har snart mina 10 dagars arbetspass bakom mig och ser fram emot 10 sköna dagar med egen vald LCHF kost där hemma.

onsdag 21 september 2011

Dag 40-43

Det är verkligen jobbigt att hålla en diet när man inte själv kan påverka matlistan. Det blir lite skralt med maten. För att tillgodose mig det fett jag behöver, har jag börjat sätta en stor klick med smör i allt jag äter. Ibland har jag haft tillgång till grädde och då hällt i en skvätt. Det har fungerat rätt bra och jag har kunnat hålla hungern borta, men mängden mat har blivit ganska liten.

Jag har fått myrkrypningar i benen. Kan det bero på brist av något näringsämne eller antioxidanter? Någon som vet? Läste i nätet att bristen på vitamin B12 kan leda till myrkrypningar, men att man tillgodoser sig vitaminen från animaliska livsmedel så som kött, fisk och ägg. Det är ju det jag äter allra mest. Får inte det att gå ihop. Kanske det bara beror på stress. Har känt det ett par kvällar vid läggdags.

Har fortfarande inte fuskat med dieten, även om det varit riktigt kämpig ibland på grund av den ringa tillgången av passande livsmedel. Då har jag tagit till det sista halmstrået och brett smör på ost. Det fungerar faktiskt som hungerdämpare.

Friska tag mot en ny dag. Snart (på lördag) åker jag hem och får göra min egen mat.

lördag 17 september 2011

Dag 39

Jag har fått fett. Jag känner mig mycket mättare nu. Mår mycket bättre och känner mig inte så svag och ynklig.

Till lunch serverades laxsoppa som jag tillsatte grädde i och till middag en gratäng med gräddiga broccoli. Till kvällen rullade jag skinka i ostskivor som jag värmde i micron. Ingen höjdare men det gick att äta. Dessutom åt jag en handfull med olika nötter och solrosfrön. I morgon ser jag fram emot den traditionella söndagslunchen med stekt bacon och äggröra.

Livet är räddat!

fredag 16 september 2011

Dag 34-38

Det har varti jätte jobbigt. Sen jag kom på jobb och inte själv har möjlighet att välja vad jag tillagar och äter så känns det nästan omöjligt att klara av LCHF. Nu förstår jag alla de människor som är beroende av sina dieter på grund av sjukdomar, överkänslighet och dylikt. Hur tråkig man känner sig när man hela tiden får fråga vad allt innehåller. För att till slut inse att det finns just inget jag kan äta ändå.

De senaste dagarna har jag fått i mig mest bara proteiner eftersom jag inte kunnat äta mycket mera än grynost, tonfisk och sallad. Det finns potatis, mjöl eller ris i allt. Jag får i mig på tok för lite fett. Går runt och är småhungrig fast jag äter rejäla mängder. Hålls inte mätt utan känner suget igen efter en liten stund. Dessutom spyr jag snart av all äcklig tonfisk. Som dessutom är i vatten och inte i olja.

Vad kan man äta som snacks om man behöver få hungern snabbt stillad? Behöver snabba råd innan jag tappar taget helt.

söndag 11 september 2011

Dag 31 - 33

Ett par dåliga dagar med migrän och allmän trötthet. Ingen höjdare precis. Idag har det varit en bättre dag och jag har gjort en soppa som var helt suverän. Här kommer receptet av Guggis:

Guggis köttfärssoppa med fetaostkräm 4 portioner
500-600 gr nötfärs/lammfärs/blandfärs
2 msk smör
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
4 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin (skippade jag!)
1 tsk chilipulver
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
salt & peppar

Fetaostkräm
150 gr fetaost (smulas!)
2 dl creme fraiche
1 citron
salt & peppar

Gör så här:

1. Fräs färsen i smör. Skär zucchini och paprika i biter och låt fräsa med.
2. Blanda ner tomatpuré, kryddor, riven eller pressad vitlök och krossade tomater. Låt puttra i ca 10 minuter.
3. Späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt & peppar.
4. Blanda fetaost och creme fraiche. Riv skalet av citronen och blanda ner. Smaka av med salt & peppar.

Grönsaker kan man ändra efter årstider, tillgång och smak.
Fetaostkrämen klickar du i soppan och njuter av måltiden =)

Jag lämnade bort paprikan och satte i en förpackning med bacon i stället, som jag stekte tillsammans med köttfärsen. I stället för vatten hällde jag i 2 dl vispgrädde. Köttfärsen lät jag vara lite klimpig i stället för att göra den "grynig". Kryddor jag använde var ingefära, malen kryddpeppar, köttfärskrydda och lite salt.